Mjölkfritt margarinDe mjölkfria margarinerna som säljs i butiker har ofta massa tillsatser och tillverkas på lite konstiga sätt och finns knappt något ekologiskt.

Tur då att man kan göra eget enkelt och lätt och kan välja ekologiska ingredienser och kan krydda och salta precis som du vill. 🙂

 

Du behöver detta:

  • 60 gram kokosfett
  • 1dl olja
  • 1dl havregrädde  (för bästa resultat, låt gärna grädden stå till sig i rumstemperatur, undvik kylskåpskall)
  • Salt efter behag, ca 1tsk, gärna en del grov havssalt

Börja med att smälta kokosfettet. Smält på svag värme eller i vattenbad. Blanda i olja, grädde samt salt och mixa med stavmixer. Mixa ordentligt, men inte för länge så det blir bubblor, men ingredienserna behöver blandas ihop ordentligt.

Lite tips, en stor fördel med att göra själv är att du kan välja precis efter egen smak. När det gäller olja kan du välja helt vad du tycker är gott. Kallpressad rapsolja har en rätt stark smak som kanske inte alla gillar. Jag gillar det och ger en härlig gul färg. Varmpressad har mer neutral smak och tycker den ger lite blek färg. Du kan också blanda ut med en del olivolja.   Undvik kalla ingredienser då det lätt skär sig. Ställ gärna fram havregrädden en bit innan. Havregrädde funkar absolut bäst, har prövat soja men det verkar inte alls bli lika bra då. Är du glutenintolerant så pröva dig fram, det smakar fortfarande bra med alternativen, men får inte samma konsistens.  Gillar du vitlök? Då kan du pröva att ha en liten del pressad vitlök eller vitlökspulver.  Jag tycker det är gott att blanda ut en del av salted med grov havssalt, supergott! 🙂

2 comments on “mjölkfritt hemmagjort smör/margarin”

    • Jag tror tyvärr inte det. Har inte prövat men tror det blir för luftigt och bubbligt och blandas nog inte ihop ordentligt. Kan vara värt att pröva dock, jag kan ha fel 😀

Kommentera